Ara

KESME ÇİÇEK BAKIMI


KESME ÇİÇEK BAKIMI

Bildiğiniz üzere bitkiler de insanlar gibi canlıdırlar. Ve tıpkı insanlar gibi doğar ve ölürler. Bu kısa sürede ömrümüzü güzelleştirmek için renklenirler, renklendirirler. Çiçeklerin de bizler gibi ihtiyaçları ve bakımları vardır. Bu ihtiyaçların sağlanması, onların daha uzun süre yaşamasına olanak sağlar.

Öncelikle kesme çiçegi tanımlayalım… Kesme çiçek; toprakta yetiştirilip, kesilerek satışa sunulan çiçeklerdir. Kesilerek toplanan bu bitkiler buket, çiçek aranjmanı ya da çelenk yapımında kullanılan çiçeklerdir. Kesildikten sonra canlılığını uzun süre koruması için, belli bakımlardan geçmesi gerekmektedir. Bu bakımlar doğrultusunda çiçekleriniz, daha uzun süre evinizi ya da ofisinizi güzelleştirecektir. Sadece görsel bir güzellik olarak değil, aynı zamanda koku alma duyunuzu da güzelleştirecektir. Koku alma duyusunun, bedenimizin en tanımlayıcı mekanizması olduğu bilimsel bir gerçektir. Örneğin; bir ortamın kötü ya da iyi olduğunu anında değerlendirme yetisine sahiptir. Bu nedenle bulunduğunuz ortamın güzel kokması, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar ve sizi mutlu eder. Ofisinizde ya da evinizde, güzel kokulu çiçeklere düzenli olarak yer vermenizi tavsiye ederim.

Gelelim bu güzel kokulu ve hoş görünen çiçeklerinizin bakımına. Gelin, çiçekleri öncelikle bir insan gibi düşünelim… İnanın, bitkiler de bir insan gibi kırılgan ya da güçlü duruşlar sergileyebilir ve sizin verdiğiniz sevgiyle orantılı olarak size dönüş yaparlar. Öncelikle çiçekleri ambalajından çıkarıp derin bir nefes almasını sağlayalım ve iple sarılı olan saplarını da çözelim ki, çiçeklerimize bir rahatlama gelsin. Ardından çiçeklerimizi koklayıp, onlara güzel sözler söyleyerek alt kısmındaki yapraklarını makas ya da keskin bir bıçakla elimizi kesmeden keselim. Fakat bu işlemi çiçeğe yakın olan yapraklara değil, alt kısımlara yakın olan yapraklara uygulayalım. Temizlenecek yaprak bulamazsanız endişeye kapılmayın, çiçekçi sizin yerinize bunu yapmış olabilir. Suyunu hazırlamaya geçmeden son bir işlemimiz daha var, o da çiçeklerin saplarını verev olarak eğimli şekilde kesmek. En alt kısımdan yaklaşık 3-4 cm kesebilirsiniz.

Sıra güzel bir alt malzeme bulmakta… Alt malzemeniz cam, seramik ya da herhangi su geçirmez bir kap olabilir. Burada dinlenmiş ya da içme suyu kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Özellikle musluk sularındaki kireç, hem saksı çiçeklerinizin hem de kesme çiçeklerinizin ömründen çalabilir. Bu arada su seviyemiz, sapların yaklaşık 10 cm üzerinde olacak şekilde olmalıdır. Çünkü su seviyesinin yukarıda olması, çiçek sapının yumuşamasına ve daha hızlı çürümesine neden olacaktır. Çiçeğimizi suya koymadan son bir tüyo daha vermek isterim ki, hayati öneme sahiptir. Saksıdaki suyun içine 2 damla çamaşır suyu ilave ederseniz, bitkilerinizi suyun içerisinde oluşan bakterilerden de korumuş olursunuz. Çiçeğinizin suyunu değiştirirken dikkatli olmalısınız ki, üzerinize çamaşır suyu gelirse bana kızmayın. Bir diğer uzun ömür yöntemi ise, toz şeker koymak. 1 lt suya 1 yemek kaşığı toz şeker ilave edip karıştırın ve şekerli su biraz dinlendikten sonra çiçeklerinizi artık suyun içine yerleştirin.

Tüyolarım bitti mi? Tabii ki hayır. Suyu dezenfekte edip bakterileri öldürmek için, temizlikte kullanılan beyaz renkli sirkeyi de ilave edebilirsiniz. Suyumuzu temiz tuttuğumuza göre, şimdi sıra suya besin katmaya geldi. Kesme çiçekler besin gereksinimlerini köklerinden alamadıkları için, suyun içerisinden beslenmek zorundalar ve onları beslemek de bizim görevimiz. Bu görev öyle meşakkatli bir iş de değil. Aspirini suda eriterek ya da toz besinleri kullanarak çiçeğimizi mutlu edebiliriz.

Bakım işlemlerini mümkünse her gün, değilse iki günde bir yapmanız gereklidir. Her su değişiminde saplarını yaklaşık 1 cm kadar keserseniz, çiçeğinizin su çekebileceği gözenekleri tekrar açmış olursunuz. Unutmayın, bizler gibi çiçeklerin de temizlenmeye ve ferahlamaya ihtiyaçları vardır.

Çiçeğimizin bakımını yaptıktan sonra sıra nereye koyacağımıza geldi. Çiçeğinizin bir numaralı düşmanı sıcaklık olacaktır. Taze olan kesme çiçekler 8-9 derecede 1 aya kadar canlı kalabiliyorken, 30 derecede 1 haftada canlılığını yitirebilir. O nedenle mümkün olduğunca güneşten ve sıcaktan korumalısınız. Aynı zamanda hava akımı da çiçeğinizi olumsuz etkileyecek faktörlerden biridir.

Çiçeğiniz buket halinde değil de aranjman şeklinde geldiyse, içerisindeki oasisi nemli tutmak için 2 günde 1 bardak su dökerek nemli tutmalısınız. Bu arada oasis; suyu muhafaza edip hapseden, yeşil renkli süngerimsi bir malzemedir.


Süheyla Flowers and Gifts

Haber & Promosyon

Ürünlerimiz Hakkında Detaylı Bilgi almak ve kampanyalardan haberdar olmak için kaydol!

BÜLTEN


BİZİ TAKİP EDİN

X